gemeente Steenbergen | Apparaten en gegevens beschermen

Artikel Apparaten en gegevens beschermen

De belangrijkste maatregelen die u moet nemen voor uw online veiligheid:

  1. Let goed op
    Goed opletten blijft het belangrijkste. Bekijk de trucs van criminelen bij WhatsApp-fraude, Marktplaats-oplichting en nepmails (phishing).

  2. Kies goede antivirussoftware
    Een goede virusscanner beschermt uw pc tegen malware zoals ransomware (gijzelsoftware) en nepwebsites (phishing).

  3. Goed wachtwoordbeheer
    Gebruik sterke en unieke wachtwoorden. Een wachtwoordmanager helpt daarbij: het is veilig én handig. Dit programma slaat wachtwoorden op in een kluis die u beveiligt met een hoofdwachtwoord. Wijzig altijd de standaardwachtwoorden en gebruik geen voor de hand liggende wachtwoorden (achternaam) of pincodes (bijv. 0000)

  4. Gebruik tweefactorauthenticatie
    Bij tweefactorauthenticatie gebruikt u naast een wachtwoord vaak een extra code of app. Gedoe? Vaak hoeft u de extra code maar 1 keer per apparaat, locatie of maand te bevestigen.

  5. Update je apparaten
    Beveiligingslekken komen regelmatig voor in apparaten en programma's. Ze zijn een toegangspoort voor kwaadaardige software en hackers. Weet wat u moet updaten en doe dit regelmatig. Van besturingssysteem en apps op pc, smartphone en tablet tot uw router en slimme apparaten.

  6. Maak back-ups
    Maak een back-up van uw bestanden voor als er toch iets fout gaat. Maak het liefst 2 kopieën van uw data. Bewaar 1 daarvan op een andere locatie (of online).

Digitale veiligheid verbeteren helpt vaak voor je online privacy. Vergeet zeker ook niet: cookies verwijderen, VPN-diensten of specifieke privacy-instellingen op uw pc, Android, iPhones en iPads.